Vindmøller og vandmøller i Danmark

Bind 3 

 

Bind 3 i serien om Vind og Vandmøller i Danmark.

 

Forfatteren Anna Marie Lebech-Sørensen fortæller om livet i de gamle møller, og det er fascinerende at læse om de menneskeskæbner, der er levet i møllerne op gennem århundrederne.

 

Flere af disse møllere, hvad enten de var fæstere, forpagtere eller ejere, dannede hele møllerdynastier, hvor medlemmer af familien igennem flere slægtled drev flere møller, endda uden for lokalområdet. Nogle af møllerne fik deres eksistens ødelagt, når naturens kræfter blev for stærke, så hat og vinger blæste af vindmøllerne eller de brændte på grund af opstået ild, fordi møllen løb løbsk. Vandmøllerne led skade, når vandkraften blev for stor efter voldsomme regnskyl eller pludseligt tøbrud, men også overisning forårsagede ødelæggelser. Økonomisk kunne disse naturens luner betyde en katastrofe for møllerne, men galt var det også, når naturen teede sig sådan, at der ikke var vind til vingerne og vand til vandhjulene.

 

For den møller, som klarede sig i kampen med vejrguderne, og hvis økonomi var i orden, betød erhvervet muligheder for social opstigning, og han kunne modernisere og effektivisere sin mølle.

 

De mange møller i bogen har hver deres historie, og flere af møllerslægterne har på bedste vis bidraget til dansk kulturliv. Derfor er det en pligt for eftertiden at sikre møllerne som mindesmærker for en markant fortid, som H.K.H. Prinsgemalen skriver i bogens forord.

 

ISBN: 87-90374-34-7
Forfatter: Anna Marie Lebech-Sørensen
Titel.: Vindmøller og Vandmøller i Danmark Bind 3

Illustreret med farvefotos + sort/hvid  
248 sider i stort format indbundet

 

Pris.: 298,00