Dansk Fiskeri

redningsskibene og fiskerikontrollen

 

Forfatteren Thorkild Sandbeck har gennem mere end seks år samlet informationer til bogen. Ved at grave i arkiver, søge i bøger og aviser, scrapbøger og fotoalbummer, interviewe tidligere og nuværende ansatte samt fiskere, besøge rednings- og kontrolskibene, kontrolstationerne, fiskerimuseerne og fiskerihavnene, er det lykkedes at skrive den fascinerende beretning - ikke blot om dansk fiskeri og dets tilknytning til kontrollen og redningsskibene, bogen favner nemlig meget bredt, og indledes med den dramatiske og tragiske redningsaktion, hvor den 56-årige redningsmand Ole Stie Olesen mistede livet, men var med til at redde syv søfolks liv.

 

Bogen fortæller om den første fiskerikontrol på Limfjorden og udviklingen frem til den første landsdækkende fiskerilov i 1888. Et kapitel fortæller om flådens fiskeriinspektion i de danske, færøske, grønlandske og islandske farvande. Kystredningsvæsenets historie belyses ligeledes.

 

Vi hører om de personer, som skabte de første epokegørende fremskridt i dansk fiskeri og det var ikke altid fiskerne. Et kapitel fortæller om akvakultur, hvordan det begyndte for 4000 år siden og frem til i dag.

 

Først og fremmest får vi fiskerikontrollens og redningsskibenes historie, og det er ikke kedelig læsning. Vi følger redningsskibene under dramatiske redningsaktioner ikke mindst gennem de to verdenskrige, som kostede mange danske fiskere livet. Bogen fortæller om storme, forlis og barske begivenheder. Fiskerikontrollens historie er interessant og aktuel læsning. For fiskerikontrol er ikke noget, der blev indført med EU i 1973, som mange tror, men de voldsomme konflikter begyndte den gang. Gennem hele bogen følger vi dansk fiskeris historiske udvikling.

 

Tilsyn med fiskeindustri i land begyndte for alvor i 1930erne. Lyst- og fritidsfiskeriet er ikke gået ram forbi. Alt fortælles i bogen, som slutter med et særdeles morsomt kapitel - Humor i etaten som nok skal få smilet frem på selv den argeste modstander af fiskerikontrollen.

 

For at få et indtryk af bogens omfang kan det nævnes, at langt over 600 personer og flere end 350 skibe omtales. Bogen indeholder over 230 illustrationer i farve og s/h hvoraf mange aldrig tidligere har været offentliggjort. Bogen slutter med lister over regeringschefer og fiskeriministre helt tilbage til 1848. Endvidere findes udførlige navne- og skibsindeks.

 

ISBN: 87-90374-23-1
Forfatter: Thorkild Sandbeck
Titel.: Dansk Fiskeri - redningsskibene og fiskerikontrollen
Illustreret med fotos i s/h og farve

246 sider indbundet

 

Udsolgt